Interested in Cryptocurrency?
Visit best CoinMarketCap alternative. Real time updates, cryptocurrency price prediction...

Evert Taube lyrics

Sjuttonde Balladen

Original and similar lyrics
Det kostar på att hålla fred, gud vet, med den som tigger mig att jag skall sjunga, och smickrar mig inför allmänhet, men mördar mig i lönndom med sin tunga. Det kostar på att dricka av hans vin, med tvekan fattar jag det fyllda glaset, han skryter med att han betalt kalaset och kallar mig bakom ryggen för ett svin. Men jag har råd, du gamle lurifax, och Ni, min nådiga, med allt ert pladder, se, jag har råd att sjunga för er strax, med poesi besvarar jag ert sladder! Med gudar dricker jag för ert väl och lockar fredens ängel ner i gruset, se'n jag visat, vem som tålde ruset, och sagt er sanningen och frälst min själ. Ty sanningen gör gott, och det är sant att om i detta land man bryter seden och inte ständigt kacklar likadant som alla andra kycklingar i reden men går sin egen väg med stor besvär, förgäter fulheten för allt det sköna, då kacklar alltid någon gammal höna, hur förfärligt lättsinnig man är. Men kackla ni i morgon, just idag när jag har ordet, vill jag hellre gala: Kuckeliku! Mitt herrskap, till behag för er jag har satt livet på det hala, tänkt mer på glädjen än på gods och gull, ty någon skall fördriva tråkigheten om ryktet ock skall gå till evigheten, att jag har sjungit för att jag var full. Jag står här ensam, fast i lustigt lag, nåväl, med rätt, ty själv min väg jag väljer och målet ser jag tydligt, dag från dag, långt bortom dessa flaskor och buteljer. Och just vid dessa silversträngars drill en röst mig når, som hörs blott av poeter, jag glömmer därvid alla små förtreter och dricker, stolt, min ädla sångmö till!

Aldrig Riktigt Slut

Lars Winnerbäck
Det var jag och fröken Svår, vi skulle hem åt samma håll det kanske blev en liten omväg men vad spelar det för roll Natten var så tyst och skön och månen var så vacker över taken Hon hade tappat allt igen, varenda mening, varje hopp Hennes utsikt var en botten, hennes drömmar var en flopp Men ändå, där vi gick, hon skratta' till och prata' på och höll sig vaken Hon sa: Nu har jag rensat ur, nu spelar ingenting nån roll Nu kan det blåsa vart det vill, för nu är allt tillbaks på noll Och här kan allting börja om, nu kan jag se vad jag förträngt Nu ska jag passa mig för dom, som aldrig gjort som dom har tänkt För jag vill aldrig bli en sån, så har jag lärt mig det igen Det kanske passar nån, men inte mig och inte än Varje stund, var minut, var sekund Samma konstiga beslut Det blir fel, slår bakut, allt går snett men det tar aldrig riktigt slut Solen skulle just gå opp, när vi kom hem till hennes hus Hon hade städat och gjort fint och bjöd på te och tände ljus Hon log och sa: Det är väl rätt okej, vi är nog alla ganska lika Det finns dom som tror på Gud, och dom som ägnar sig åt spel Alla drömmer vi om lyckan som om livet blivit fel Det var schyst att dricka te och höra fröken Svår predika Hon sa: Jag säger vad jag vill, skit samma om nån skräms om det blir pinsamt för en del, så är det ändå dom som skäms Jag har gjort fel ibland, jag vet, men ingen mening att ge opp Jag tror det bor en liten hjälte i varenda liten flopp Och jag vill hellre bli en sån, så har jag lärt mig det igen för det finns nåt bra och stort i alla om och alla men Varje stund, var minut, var sekund Samma konstiga beslut Det blir fel, slår bakut, allt går snett men det tar aldrig riktigt slut Nu är det höst och allt är mörkt, jag skriver brev till fröken Svår Jag måste veta hur det går, jag måste fråga hur hon mår Du har din egen väg att gå, skit samma vilket håll Det kanske blir en liten omväg men vad spelar det för roll Alltid lär man sig väl nåt, det var väl så det skulle va Det blir en massa spe och spott, men det är skit man måste ta Varje stund, var minut, var sekund Samma konstiga beslut Det blir fel, slår bakut, allt går snett men det tar aldrig riktigt slut

G Fr S

Björn Afzelius
Världen är inte längre sej lik, plötsligt är allting helt upp och ner. Vitt har blitt svart och rätt har blitt fel, man känner sej alldeles förvirrad; Vem är det som tjänar på det? Nu är det slut på gamla begrepp, nu är det slut på Lenin och Marx. Nu är det fult att va' kommunist, snart är det fult att va' sosse; Vem är det som tjänar på det? Nu är alla broderfolk, både i öst och i väst. Se'n kan vi annektera dom, bara dom blir liberala; Vem är det som tjänar på det? Nu kan vi exportera allt, nu finns det inga hinder. Så ge dom narkotika, AIDS och pornografi! Hjulen skall snurra, vinsten skall upp; Arbetskraft finns hur mycket som helst. Får vi en invasion ifrån öst så lär det bli slagsmål om jobben; Vem är det som tjänar på det? Småningom får vi uppleva två olika sorters männ'skor: En grupp som lyder och en som ingen vill ha. Hemma i Sverige är det dock lugnt, här är vi som en enda familj. Här är det slut på strejker och bråk, för lönerna dom ligger stilla, och skatten är lika för alla; Vem är det som tjänar på det?

Stejkm

Björn Afzelius
Strejkmöte! Nu är det nog! Det är ett hiv som har fördärvat en grek! Karl'n glömde fästa sin tamp, och sen förstod han inte alls vad vi skrek. Kranskötarn såg ingenting, han bara drog och hela skiten gick snett. Förmannen fick en blackout och börja stormskälla om grekjävlars vett! Men hur ska killen kunna veta vad det är man ropar när han aldrig förut varit i en skorv; Dom skicka han till frihamnen fast han sa han ingenting kunde. Men redarn och kontoret skiter väl i greker, bara inte båtjäveln står och kostar torv! Men nu får det va nog, nästa gång kan det va jag som står under! Strejkböter - det kan det va' värt. Ja, vem kan ersätta en människas ben? Ombudet får inte lätt, men enda chansen är att sätta sej ner. För dom begriper inget annat än om alla stuvarna sätter sej så vinsten krymper lite grann! Och får vi inga kurser så har vi inga regler att följa. Dom skickar på oss skolungar, gamlingar och utlänningar och folk som aldrig varit i en hamn. Men värst ändå är när dom drar ut och raggar fyllon på Möllan! Över världens alla hav, mellan alla länder, flyter jättekapital på väg till bleka, giriga händer. I hamnen sitter stuvarna och spelar kort och väntar på att kanske nästa dag få va' med och dela på räntan. Båtar kommer, båtar går; importören frossar. Olycksriskerna består, ingen bryr sej om hur man lossar. Stuvaren är utbytbar, hur han nu än slutar. Profitörens ända kval är att mista nå't som ligger i skutan. Strejkmöte! Kom här och sitt! Vi tar en fika, det ska inte bli dumt. I morgon knallar vi upp på Ortopeden, om han orkar, en stund.

Bara Ord

Dia Psalma
Vi är också här, vi liknar dig tror att allt ordnar sig jorden där vi bor exploderar snart men då blir allt underbart för alla som tror, dom lever en gång till tvåtusen år till, det nya paradisets barn som äter äpplet om igen undergången är här, men vi slipper all misär Och svunnen tid kommer då tillbaks himmelrikets tid och jag, jag är lojal, jag betalar bra så jag får evigt liv Och allt som var, det händer en gång till Bibeln upprepar sig, en uppföljare med svar på alla frågor som vi har nya Kristus är här, han som botar all misär AV LÖGN ÄR DU KOMMEN OCH LÖGN SKALL DU ÅTER BLI BARA ORD OCH INGENTING MER Din penga-gud, är han allt du har har han svar på tal och är det han som kollekten spar till nya Rikets sal Men jag, jag slipper leva kvar tvåtusen år till, det nya paradisets barn som äter äpplet en gång till nya Kristus är här, han som botar all misär AV LÖGN ÄR DU KOMMEN OCH LÖGN SKALL DU ÅTER BLI BARA ORD OCH INGENTING MER

B Dag

Doktor Kosmos
Glada miner, alla skrattar, flaggorna vajar sockervadd och tombola och sockervadd igen Det är böghockeyns dag Kungen ska tala, det ska bli kul Stjärt-Jan, Stjärt-Sven, Stjärt-Bengt, Stjärt-Micke Rymde-Bögen, Bandy-Bögen, Lilla-Bögen, Stora-Bögen Det är böghockeyns dag (pa pa pa pa) Mästerbögen i stövlar, alla ska de hyllas Doktor Kosmos går på gatan, mår som en prins Han tänker att böghockeyn är det bästa som finns Det är böghockeyns dag Alla tycker böghockeyspelarna är världens bästa killar De är vidsinta och toleranta, intellektuella Vågar visa sina känslor, gråter inte sällsynt Det är böghockeyns dag Doktor Kosmos går iväg till böghockeykontoret För att anmäla sej som frivillig till böghockeylaget 1000 och åter 1000 böghockeyspelare sluter sej samman till en enda krossande näve Nu har Doktor Kosmos blivit böghockeyspelare Han säger det känns fint och bra och skönt och bra och fint På med värsta böghockeystilen, oboy Ikväll blir det värsta böghockeydiscot förstås Livet är en fest på med 3 kilo mascara Vi bögar runt i världen från Frisco till Sahara Soliga dagar och stjärnklara nätter Vin och ostron och böghockeyrätter BOM-SHIKA-BOMBOM-YEAH! På böghockeyns dag!

Was it funny? Share it with friends!